Ontspul, ontspan

Heel veel mensen hebben heel veel spullen die ze bewaren, maar niet gebruiken. Van sommige dingen is dat niet erg, want spullen kunnen ook veel emotionele waarde hebben, maar als je kleren uit je kast puilen, of je vindt geen plek meer voor dat leuke kommetje dat je cadeau kreeg, dan is het tijd voor een grote opruim. En opruimen, betekent ook spullen wegdoen want anders loopt het snel weer uit de hand.

Sommige dingen zijn echt kapot of verouderd, die kun je sorteren op het recyclagepark, maar als je geregeld opruimt, kunnen je spullen waarschijnlijk nog dienen voor iemand anders, naar de Haal-alles-uit-de-kast-inzameling of de Kringwinkel dus!

Denk even na voor je start: hoe wil je het aanpakken.

Kast per kast?

Als je kast per kast opruimt, is de taak overzichtelijk. Je haalt alles uit de kast en je steekt alleen maar terug wat je echt nodig hebt of zeker wil gebruiken. Dat doe je uiteraard mooi gestructureerd zodat je de spullen die je bewaart ook zeker terugvindt op het moment dat je ze nodig hebt. Na elke kast heb je een blij gevoel en na een tijdje heb je je hele huis opgeruimd.

Welke spullen hou je bij?

Je kan op voorhand nadenken welke spullen weg mogen, of per stuk beslissen tijdens het opruimen. Maar je kan het ook drastisch aanpakken en concreet nagaan welke spullen je gebruikt en welke niet. In de keuken kan je alles uit de kast halen en in dozen op de grond steken. Gedurende een maand haal je alles wat je nodig hebt, uit je doos en je steekt het na gebruik op een goede plek in de (propere) kast. Wat na een maand nog in de dozen zit onderwerp je aan een kritische check. Wat je niet meer nodig hebt, breng je natuurlijk mee naar de Haal-alles-uit-de-kast-inzameling of breng je naar de kringwinkel.
In je kleerkast kan je je hangers omdraaien en na gebruik weer goed hangen. De kleding die je na een jaar nog niet gebruikt hebt, mogen wellicht de kast uit.

Emotionele waarde?

Soms kan je spullen met emotionele waarde gewoon bijhouden, maar soms nemen ze teveel plek in. Trek er dan een foto van en bewaar alles in een mapje op je pc. Of maak er zelfs een fotoboekje van, waarschijnlijk neemt dat nog steeds minder plek in dan de spullen zelf, en je kijkt er nog sneller naar terug.

Zij haalden alles uit de kast